Velden zijn niet correct ingevuld

Visual

Verhelpen van een stinkende wasmachine

Steeds vaker horen wij van klanten dat hun wasmachine stinkt of muf ruikt. De lucht komt dan vooral uit het laatje en uit de trommel, al helemaal als de deur een tijdje dicht is geweest. Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten.

Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis. Doordat we tegenwoordig op veel lagere temperaturen wassen, is wasmiddel een stuk geconcentreerder dan vroeger. Dit is positief voor het milieu, aangezien er minder wasmiddel gebruikt wordt en minder energie nodig is om het water op te warmen.

wasmachine stinktEchter zit er ook een keerzijde aan de milieuvriendelijkheid. Doordat wasmiddel veel geconcentreerder is en er niet op hogere temperaturen gewassen wordt, hecht het wasmiddel aan de zeepbak en aan de binnenzijde van slangen. Dit kan op den duur stank veroorzaken. Ook is het mogelijk dat zeepresten meekomen en uw vers gewassen wasgoed vervuilen.

Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen. Er blijven dan vetten achter waardoor vlekken veroorzaakt worden en de wasmachine zuur en muf kan ruiken.

Klacht:

  • Stinkende wasmachine
  • Stinkende zeeplade
  • Grijze of bruine vlekken op pas gewassen wasgoed

Oorzaak:

  • Vetluis (zeepbacterie)
  • Veel wassen op lage temperaturen
  • Te veel wasmiddel gebruiken

te veel wasmiddel

Tips bij een stinkende wasmachine

Probeer regelmatig op de hoogste stand te wassen, op minimaal 90 graden Celsius. Wij raden aan om een keer in de tien wasbeurten zo heet mogelijk te wassen. Mocht u geen wasgoed hebben wat tegen deze temperatuur bestand is, kunt u de wasmachine ook zonder wasgoed maar met een vaatwastablet laten draaien. Wassen met een vaatwastablet zal eens in de twee maanden herhaald moeten worden voor een schonere geur uit de machine. Tevens helpt een schonere machine om defecten te voorkomen.

Een andere tip om de wasmachine schoon te maken, is om maandelijks zeer heet te wassen met flink wat soda in de wasmachine. Mocht u zeer vaak de wasmachine gebruiken, wordt zelfs aangeraden dit elke twee weken te doen. Dit reinigt de machine en verwijdert de aanslag van vetluis.

Stinkende wasmachine voorkomen

Gebruik vloeibare wasmiddelen in plaats van waspoeder. Vloeibare wasmiddelen lossen beter op bij lage temperaturen, zodat het ontstaan van vetluis grotendeels wordt voorkomen. Tegenwoordig zijn veel vloeibare wasmiddelen geschikt voor wassen op lage temperaturen (30-40 graden). Deze wasmiddelen zijn ook steeds geconcentreerder, wat inhoudt dat een kleine dosering al genoeg is voor een wasbeurt.

Om zeepbacterie te voorkomen is het belangrijk de juiste dosering vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Gebruik de dosering die door de wasmiddelleverancier wordt aanbevolen. Bij geconcentreerd wasmiddel is een dosering van eetlepel wasmiddel soms al genoeg voor een volle wasmachine. Vaak wordt echter gewassen met te veel wasmiddel. Dit is niet alleen duurder, hierdoor treedt ook te veel schuimvorming op. Het schuim blijft achter in de slangen en rubbers van de wasmachine, zodat vetluis een kans krijgt. De wasmachine gaat hiervan geleidelijk aan stinken, waarna door veel mensen wordt gedacht dat nog meer wasmiddel toevoegen helpt, want de was stinkt. Op deze manier wordt het probleem juist verergerd en in stand gehouden.

Probleem nog niet verholpen?

Stinkt de wasmachine alsnog of haalt u er liever een professional bij? Dan staat de Waswacht voor u klaar. Ook kunnen we u adviseren over het juiste gebruik van wasmiddelen en reinigingsmethoden voor uw wasmachine. Mocht u toe zijn aan een nieuwe wasmachine, kunnen we u ook daarbij van dienst zijn. Neem hieronder direct contact met ons op.